Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Zongora- és borest - Liszkay Mihály zenés borestje a Vitorlás étteremben Balatonfüreden

Címkék - Balatonfüred, Füred, Liszkay-bor, Magyar-Toszkána, programok, Vitorlás-Étterem, zongora--és-borest
Zongora- és borest - Liszkay Mihály zenés borestje a Vitorlás étteremben Balatonfüreden
Liszkay borvacsora - 2012. október 3. - Balatonfüred, Vitorlás Étterem
Magyar Toszkána, ahogy ezt a csodálatos birtokot nevezik. Ahogy a birtok, úgy a tulajdonosa is egy élmény. Zongorajátékával elvarázsol, boraival elbűvöl. Ez az, amire szívesen invitáljuk Önöket. Zenés borestünk 2012.október 3-án 19 órakor kezdődik.

2012.10.03. Liszkay Mihály zenés borestje

Liszkay Mihály neves borász, e mellett rendkívüli zenei tehetséggel megáldott művész. Monoszló mellett lakik, ahol úgy hírlik, amikor oda érkezett, azt hitte Toszkánában jár. 1957-ben elhagyta Magyarországot, de végül hazatért a gyökerekhez, hogy most egy egyedülálló előadói estet tartson.


"Magyar Toszkána"

Október elején a Balaton Borgaléria közreműködésével újraindul a Vitorlás Borklub Balatonfüreden, a Vitorlás Étteremben. A Vitorlás eddig is szervezett borvacsorákat egy-egy témára építve, a legjobb pincészetekkel karöltve.
Hirdetés1

A borklubnak már jelentős a törzsközönsége, így mint egy kellemes, baráti társaságba csöppenve élvezheti ezeket az estéket minden új és régi résztvevő. De ősztől még izgalmasabb lesz egy-egy ilyen este a Vitorlásban. Nem csak egy kiváló ételsort kapnak a vendégek a hozzáillő borokkal és pár információval a pincészettől, hanem ennél sokkal többet, egy különleges élményt ...


Melyik pincészet lesz az első különleges vendég?

Október 3-án Liszkay Mihály üzletember, zongorista, a monoszlói Liszkay Pincészet tulajdonosa látogat el a Vitorlásba kiváló boraival. A különleges borvacsorához a borokon kívül ő szolgáltatja a zongora kíséretet is. A "Magyar Toszkána", ahogyan egy újságcikk nevezte a birtokot, ahonnan ezek a finom borok érkezni fognak. Nyereményekkel, élményekkel térhet haza az, aki részt vesz ezen a vacsorán.


Liszkay Mihály zenés borestje a Vitorlás étteremben


Menü és bor ajánlatunk:

Carpaccio duett (marha, szarvas)
* Liszkay Pinot Noir Rose 2011

Ököruszály leves velős pirítóssal

Grillezett ördöghalfilé parajos sütőtök kanapén, sáfránymártással
* Liszkay Pinot Gris 2011

Szarvas gerinc egyben sütve grillezett körtével, hercegnőburgonyával és Liszkay Cabernet mártással
* Liszkay Cabernet Savignon 2008

Tripla csokis torta
* Liszkay Merlot 2008

A vacsora méltó zárása a díjnyertes Liszkay Cabernet Franc 2008 kóstolása lesz.


A vacsora során az alábbi nyeremények kerülnek kisorsolásra:

  • 1 éjszaka 2 főre a Liszkay Birtokon élmény reggelivel
  • Márton napi borvacsora a Vitorlás étteremben 2 fő részére
  • 2 üveg különleges Liszkay bor

Menü és borajánlat ára: 8900.-Ft


VITORLÁS ÉTTEREM, 8230 BALATONFÜRED, TAGORE SÉTÁNY 1. (TOSZKÁN ÍZEK KFT.) vitorlas@canet.hu - Foglalás: 06-30-5380690


Liszkay Mihály zenés borestje a balatonfüredi Vitorlás Étteremben ...

Liszkay Mihály családjában senki nem zenélt, de ő már gyerekkorában elmagyarázta a zongoratanárnőnek, hogy kérem, nem úgy kell azt ... A mai napig nem játszik kottából, ezért egyetlen darab sem egyforma, ami elhagyja a kezét és a szívét. A sors abszolút hallással áldotta meg, bármit eljátszik hallás után, és kalandos életében volt idő, amikor csak ebből élt, például New Yorkban, Párizsban, Londonban, Hollandiában, és számos tengerparti településen Európában. Monoszló melletti kúriájában mostanság leginkább este, egyedül szeret zongorázni: tízkor leül, és a hang három órán keresztül betölti a ház és a lélek falait. Ilyenkor boldognak érzi magát, mert ahol van egy zongora, ott az ember nem lehet egyedül, van kivel beszélgetnie. Bár a repertoárja igen széles, mégis nehezen játszik kérésre. Ahogy mondja: kell ahhoz legalább három igéző női szempár, hogy a zenei impulzusok kibontakozzanak.

A balatonfüredi Vitorlás Étterem teraszát egész nyáron zeneszó töltötte be. Latin gitárduótól a modern dj-n át a tizenkét fős swing együttesig széles volt a repertoár. Nem egyszer az étterem előtti tér zsúfolásig megtelt táncoló turistákkal és helybéliekkel. Állítják: a fürediek 80%-a azért kötődik érzelmileg az étteremhez, mert a Monarchia óta ez kedvelt találkozóhely volt, s mindmáig barátságok, szerelmek bölcsője. Holdfényes balatoni estén jó étel és bor mellé kívánkozik a nyugodt, vidám emberi szó.

Liszkay, mint borász - aki ma éli második ifjúságának kezdetét -, úgy érzi privilegizált élete volt ezidáig: 1957-ben elhagyta az országot, Hollandiában érettségizett, Maastricht városában végzett vendéglátói főiskolát, és 23 évesen már saját éttermet nyitott. Ezután a világ kincses ládája, British Columbia (Kanada) következett: majdhogynem zavaró jólét közepette nevelhette két gyermekét Sziklás Hegységben egy 36 hektáros birtokon, amit ő igazgatott.

A sors persze őt is hazasodorta, és jó pár pofon után épp futásnak eredt volna ismét, amikor bevonzotta a Balaton-felvidéki szőlő, és az ott készíthető, francia minőséget utolérő vörösbor reménye. Azt ugyan tudta, hogy milyen a jó bor, de hogy hogyan készül… Egy régi, romos pince várta, amiről csak az nem látta, aki nem akarta, hogy mindig is birtokközpont volt. Beteljesült a szerelem: a terroir díjnyertes borokkal hálálja meg a megannyi törődést. Ahogy a borász Churchillt idézi: semmi nem biztosítja a sikert jobban, mint a kitartás.

  • Rendezvény ára: 8900 Ft,-/fő
  • Helyszín: Vitorlás Étterem
  • Étterem címe: 8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.
  • Email: vitorlas@canet.hu

Rendezvány borásza: Liszkay Pincészet
Borász címe: 8273 Monoszló HRSZ 48/2 GPS: 46°54 01.24
Borász weblap: http://www.liszkay.com
Borász email: wine@liszkay.com


Liszkay borvacsora - 2012. október 3. - Balatonfüred, Vitorlás Étterem
Hirdetés
Liszkay Pincészet Liszkay Pincészet
A kizárólag csak vörösbor készítésével foglalkozó Liszkay Úr álma, hogy igazán nagyágyúkat készítsen, Monoszló nevéhez hozzá tudja rendelni a vörösboros terroir jelzőt és egy kiemelkedő vörösbor termőhellyé alakítsa a jövőben. 7 éve kezdte a vállalkozást, forgalomba összesen 3 éve vannak hivatalosan a borai. A Balaton Borgaléria az első nagykereskedelmi forgalmazója a pincészetnek. Tervei között szerepel a pince és a pincéhez tartozó épület teljes felújítása, egy étterem, borkóstoló terem és nagy terasz kialakítása, akár szálláslehetőséggel is.
Magyar Toscana - Liszkay Pincészet és Boros Kúria Magyar Toscana - Liszkay Pincészet és Boros Kúria
A 2007-es év szűztermése kimagasló terméskorlátozással lett beszüretelve, 0,6-0,8 kg vagy még kisebb tőketerheléssel helyenként. A borokat kizárólag 1-2 kivétellel kis fahordókban (light-medium pirításúakban érleli) az erjesztés acélkádakban, illetve műanyagtartályban történik. A 2009-es év fantasztikus minőségű borai - csak fél üveg kerül palackozásra egy tőkéről - egy rövid barrique hordós érlelés után 18 hónap múlva, 2012-ben kerülnek majd piacra. Ültetvény nagysága: 10 ha, ebből 8 ha van szőlővel betelepítve.
Liszkay Pincészet (Monoszló) és finom borai - Borvacsora október 3-án a Liszkay Pincészet boraival Liszkay Pincészet (Monoszló) és finom borai - Borvacsora október 3-án a Liszkay Pincészet boraival
Nem csak egyszerű ételsor hozzáillő borokkal és pár információval a pincészettől. Ennél sokkal több, mint amit várnánk, egy különleges élmény ... Melyik pincészet lesz a vendég? Igen, a Liszkay Pincészet remek borai. A "Magyar Toszkána", ahogy egy újságcikk nevezte a birtokot, ahonnan ezek a finom borok érkezni fognak. Nyereményekkel, élményekkel térhet haza az, aki részt vesz ezen a vacsorán ...!
Nagyon érdemes volt a Liszkay borokkal találkozni, kipróbálni ... Nagyon érdemes volt a Liszkay borokkal találkozni, kipróbálni ...
Erre a pincére oda kell figyelni a jövőben. Kifejezetten üdítő a moderált alkohol, az emelkedettebb sav és a visszafogott extrakció, de én személy szerint a hordókezelésben is láttam fantáziát. Ismét egy újabb bizonyíték arra, hogy van más út, van hol jobbá válni a magyar vörösbornak. Hajrá!
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.10.02. 21:21
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza