Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Szavazás - Jó vagy rossz kokárdát hordunk? A magyar kokárda helyes színsora valójában milyen?

Szavazz és mondd el a véleményed a felvetett témával, szavazással kapcsolatban

Kiválasztott szavazás

Az első nagy, össznemzeti "reklámfail" a jelek szerint nem más volt, mint az 1848 március 15-én elterjedt és a forradalom szimbólumává vált nemzeti színű kokárda, a nemzeti összetartozás és büszkeség jelképe. Eredetileg ugyanis, a heraldikai szabályok szerint belülről kifelé kellene olvasni a kokárdát, a zászló felső része kerül a belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére. Úgy, ahogy azt a franciák kitalálták, és akiktől ezt a jelképet már a forradalom előtt is átvettük. A különböző korabeli ábrázolásokon (főleg a huszárok csákóján) jól szerepelt a kokárda, csak a forradalmároknak sikerült valamit elnézniük. Bár voltak, akik a "jó" kokárdát használták, a forradalom hevében sokan vagy nem figyeltek erre a szabályra vagy nem is tudtak róla, így eleve rossz, illetve az olasz színeket jelképező kokárdával vonultak utcára. Nagy szerepe volt ebben Szendrey Júliának, Petőfi kedvesének is, aki fordított kokárdát varrt a költő ruhájára, mert az jobban tetszett neki, ez pedig nagyban befolyásolta a többieket, akik ezt látva szintén ilyet készítettek maguknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ma nem ilyet kellene hordanunk, hiszen ezen a napon a forradalomra emlékezünk, amikor viszont a legtöbben rosszul használt kokárdát hordtak, így ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor nekünk is ilyet kell viselnünk. A franciák és az olaszok meg pukkadjanak meg! (wiki) - Zászlótörténész kolléganője szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van farka a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros - belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak. Hermann rögtönzött ikonográfiai kutatása során csak két korabeli Vasvári-ábrázolást talált, amin van kokárda is; miután azonban ezek litográfiák, nemigen lehet megállapítani, milyen a színsorrend. “De nekem úgy tűnik, hogy inkább a piros volt itt is kívül, s belül a zöld” (urbanlegends.hu)
Szólj hozzá
- 2012-03-04 21:37:00
Jó vagy rossz kokárdát hordunk? A magyar kokárda helyes színsora valójában milyen?
Jó vagy rossz kokárdát hordunk? A magyar kokárda helyes színsora valójában milyen?
Szabályos a kívül piros - belül zöld
52.529%
A heraldikai szabályok szerint kívül kell lennie a zöldnek, belül a pirosnak
38.911%
Nemigen lehet megállapítani, hogy milyen a helyes színsorrend, tehát mindegy, hogyan hordjuk
8.56%

A szavazáshoz érkezett hozzászólások

Szólj hozzá
*
Név
*
Email
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Küldés
Kokarda al Dhanab
Válasz erre - 2012-03-22 16:39:40 | #218

Őszintén elborzaszt az a blődség, ahogy - mint látható, még az ifjúság nevelésére is hivatottak, és értelmesnek tűnő emberek gondolkodás nélkül szajkózzák a felkapottat. kozskat értelmezhetné is, nem csak olvasnia kellene Katona T. hülyeségét! „ha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle...” Vegyék már észre, hogy EZ nem szabály, ez egy jól hangzó füllentés! A helyes színsorrend az, amit a 48-as ifjak hordtak! „Olasz” színeket már csak azért sem hordhattak, mert - ugye, kedves tanárnő -, az majd csak 1861-et követően van!!!! Egy ruhadíszre amúgy nem létezik heraldikai szabály! A heraldika=címertan!
Bartos Krisztiánnak - és a többieknek, helyesen megismerni a történelmet: http://www.kokarda.deneb.hu

aaaaa
Válasz erre - 2012-03-16 23:03:15 | #215

Led van szarva, hogy hol van a zöld, kinek így jó, kinek úgy a szándék a lényeg, nem a hülye külsőségek.

Bartos Krisztián - Előzmény: #211
Válasz erre - 2012-03-15 20:41:34 | #212

Ma az ünnepségen Vácon a 400 ember közül nekem volt csak kívül a zöld szín tehát helyesen a kokárda. Sokan meg is kérdezték miért. Elmondtam. Sajnos a legtöbb ember nem ismeri a történelmet helyesen, ez viszont nem az ő hibájuk hanem az eddigi rendszereké akik szándékosan butítottak minket. Én mindenesetre már 10 éve így hordom BÜSZKÉN, HELYESEN mert MAGYAR vagyok!!!

kozskat
Válasz erre - 2012-03-15 15:29:24 | #211

Tegnap a kolléganőim néztek hülyének, mikor kiraktam az iskolában az egyik ablakra a hagyományos,és a valójában helyes kokárdát a másikra. Nevetve jött vissza az egyikük a terembe, és megkérdezte, hogy melyik kisgyerek csinálta, és nem vettem-e észre, hogy mit teszek ki. Ennyire nem ismeretes a kokárda helyes színsorrendje. Ma megtaláltam Katona Tamás előadásának a részletét a kokárdáról. Úgy gondoltam, kiteszem azt is az ablakba, hogy ne engem nézzenek ostobának.

Derenky Ede
Válasz erre - 2012-03-15 09:51:47 | #208

150 éve az olasz kokárdát hordatják velünk, nem meglepő, ha az emberek ezt tartják helyesnek. Én olasz kokárdát nem veszek magamra, ha a magyart hordom, a tudatlanok hülyének néznek, úgyhogy hadd hordják a tudatlanok az olasz kokárdát!

Oldal tetejére
Még több szavazás