Érdekfeszítő híradás az információáradat közepette: alkoholisták rehabilitációja új nézőpontból

A csodálatos késő tavaszi Balaton-parti időt élvezve, reggeli kávémat élvezettel kortyolgatva kezembe vettem a Balaton-felvidék egyik hírlapját. A felszínes olvasgatás örömeinek átadva magam lapozgattam a többé-kevésbé érdekes cikkek között. Jól esett a nyugalom, és hogy nem zavar senki ebben a magamra fordított kevéske időben.

Egy többnapos céges továbbképzésen vettem épp részt. Ezeket köztudottan úgy állítják össze, hogy a rendelkezésre álló időt minél jobban kihasználják az alkalmazottak a szakmai ismeretek elsajátítására. Úgy vagyok vele mégis, hogy a legrohanósabb programú napjaimat is muszáj egy kis hasonló relaxációval kezdenem. Így sokkal könnyebben megbirkózom a napi stresszel és a nehéz kihívásokkal, rázós helyzetekkel. Az újság híreinek kötetlen böngészése tehát pont ezt a jellegű kikapcsolódást nyújtotta nekem. Hiszen nem állítanám, hogy bármelyik cikk is különösen lázba hozott vagy érdekelt volna. Mégis pihentető érzést kölcsönzött a teljes lényemnek, hogy szabadon nézegethettem az összefoglalókat, a különböző tematikus rovatokat. Anélkül a kényszer nélkül, hogy belőlük feltétlenül tájékozódnom kellett volna vagy megjegyezni a bennük szereplő adatokat.

A hátoldali kiemelt helyen aztán számomra megdöbbentő írással találkoztam, ami már valóban érdekfeszítőnek tűnt. Egy Veszprémhez közeli, eldugott, de paradicsomi fekvésű helyen álló családi házban alkoholisták rehabilitációja történik időről-időre, évente több alkalommal. Ráadásul általam még sosem hallott rövidségű, mindösszesen 28 napos programban. Őszinte érdeklődéssel olvastam tovább az összeállítást. Kiderült, hogy egy olyan csapat asszisztál az alkoholbetegségből felépülni kívánó emberek mellett, akik maguk is megtapasztalták ennek a súlyos állapotnak minden pokoli bugyrát. Ennélfogva hiteles támogatást tudnak nyújtani az őket választó páciensek részére, megspékelve természetesen a szakmai képzettségükkel is.

A számok márpedig magukért beszélnek. A hozzájuk forduló, bajba jutott szenvedélybetegeken 70-75%-os sikerrel tudnak véglegesen segíteni. Nagyon kíváncsi voltam, hogy ezt miként tudják véghezvinni. Az alkoholisták rehabilitációja világszerte többféle megközelítés szerint folyik. A felepulok.hu csapata a Minnesota-modellt alkalmazza, amely a legjobb eredményeket mutatta fel ezen a téren.

Az vehet részt ebben az ígéretes programban, akit egy több alkalomból álló felmérésen a beszélgetések, konzultációk során alkalmasnak találnak rá. Ennek az intenzív terápiának az elvégzéséhez ugyanis nagyfokú eltökéltségre van szükség. Mint minden hasonló program esetében, itt sem működik a módszer a páciens aktív közreműködése nélkül. Ha a függőséggel küzdő személy nem tudja mozgósítani akaraterejének minden morzsáját, sajnos nem sok eredményre számíthat.

Márpedig ez a program drága, nagyon drága. Ám azt is figyelembe kell vennünk, hogy az alkoholisták rehabilitációja céljára tervezett, általában legalább 2-3 hónapos, de sokszor akár 6-15 hónapon át is elhúzódó kezelések helyett csupán 28 nap telik el. Ez idő alatt a helyes útra képesek terelni a beteget az életszemléletének a szükséges mértékben megtett átalakításával.

És itt kaptam visszacsatolást a reggeli kávézás számomra oly fontos szertartására is. Ezeket az embereket megtanítják néhány kritikus dologra. Arra is például, hogy az életükben az ilyen valóságosan megtapasztalt, ártalmatlan örömforrásokra cseréljék le az alkoholfogyasztás okozta hamis boldogságérzetet. Arra, hogy az ivászat minél jobban való kiteljesítése helyett értelmes célokat állítsanak fel az életükben. Az ezekért folyó küzdelem és saját megedzett akaratuk fogja aztán túllendíteni őket a bizonytalanságokat jelentő holtpontokon. Így válhatnak életük hátralévő részére tünetmentesek. A felepulok.hu csapata felvértezi őket a közösség megtartó erejével is, hiszen az itteni sorstársak támogatására mindig számíthatnak majd ezután.