Napelemet akarok a balatoni házra

A Balaton az ország legszebb része! Mindig is arra vágytam, hogy itt élhessek, így óriási volt az örömöm, amikor megvehettem az első saját házamat a Balatonon. Az élet számomra itt a legszebb, és az álomházamat is szeretném a lehető legmagasabb szintre fejleszteni. Emiatt már régóta vágytam egy napelem rendszerre.

Egy napelem rendszer kiépítése nagy költséggel jár, de viszonylag hamar, 8-10 év alatt megtérülhet. Nyilván ennek tudatában határoztam el magam iránta, ám a kezdőtőke hiánya okozott némi gondot. Pontosan emiatt ajánlotta nekem az egyik barátom, Dani, hogy nézzek szét a napelempalyazatok.hu oldalon.

Dani innen intézte a napelem pályázatot, így szerinte érdemes lenne nekem is rájuk bízni. Nem ismertem az oldalt, de elsőre is szimpatikus volt. Nagyon összeszedett cikkek voltak rajta, minden olyan témában, ami fontos lehet azoknak, akik napelem rendszer telepítésén gondolkoznak.
Nekem elsőre az alapok megismerése volt a cél, így hát azzal kezdtem, hogy utána jártam a napelem pályázatok megismerésének.

Nagy örömet okozott, amikor láttam, milyen szuper lehetőségek vannak magánszemélyeknek. Akár 5 millió forintos támogatási összeg is igényelhető, hogyha megfelelünk a feltételeknek.
A támogatást nem csak napelemre lehet költeni, hanem egyéb, energetikai hatékonyságot fokozó újításra is, mint például a napkollektor, hőszigetelés vagy a nyílászáró csere. Nekem szerencsére elég jó állapotban van az ingatlanom, így csak a napelem vagy a napkollektor az, amivel még fokozni tudnám a hatékonyságot.

A pályázat gyakorlatilag egy nulla százalékos hitel. Ez kitűnő lehetőség, hiszen így részletekben fizethetjük ki egy nagy beruházás árát. Többletköltség nem lesz a nyakunkon így sem, hiszen az áramszámla díját megspóroljuk. A jó szakemberek elsődleges célja, hogy nullás, sőt, ha lehetséges, akkor inkább pluszos elszámolást kapjunk. A pluszos elszámolás a legjobb, hiszen a fel nem használt áramot visszatápláljuk a rendszerbe, amiért a szolgáltató fizetni fog nekünk.

Ahhoz, hogy megtudjam, hogy alkalmas-e a házam a rendszer kiépítésére, az első lépés egy helyszíni szemle. Ennek során kijönnek a szakemberek, és megnézik, megfelel-e a helyszín. Megvizsgálják a tetőszerkezet erősségét, megnézik, hogy megfelelő-e a dőlésszög és a tájolás, nem vet-e valami árnyékot a tetőnkre. Ha nem lenne így megoldható a rendszer elhelyezése, akkor megnézik azt is, hogy van-e egyéb lehetőség, ahová be lehet szerelni. Lehet ez egy garázsnak a teteje, vagy egy nagyobb, kihasználatlan terület a kertben.
A felmérés során a fizikai adottságok mellett a fogyasztást is vizsgálják. Nem mindegy, milyen teljesítményű napelemeket és invertert alkalmazunk. A háztartási fogyasztási szokásaitól függ a megfelelő darab kiválasztása, és fontos azt is figyelni, hogy a jövőben hogyan alakulnak majd ezek. Például inverterből célszerű kicsit nagyobb teljesítményűt választani, mint amennyi eredetileg indokolt lenne, hiszen így a jövőbeni esetleg bővítés miatt sem kell majd lecserélni azt. Ahogy számolgattam, nekem mindenképp nagy teljesítményű kellene, ezért is nézegettem korábban, hogyan alakul az 5kw napelem rendszer ár.

A helyszíni felmérés a legfontosabb lépés, de természetesen ez is ingyenes. Ez nagyon jó lehetőség, ugyanis így egy forintot sem kell feleslegesen elköltenünk. Nagyon kellemetlen, ha kiadunk egy zsák pénzt azért, hogy esetleg valaki megmondja nekünk, hogy ide bizony nem lehet napelem rendszert telepíteni.

Az oldal részletes áttekintését követően nem is halogattam tovább a dolgot. Elhatároztam, hogy belevágok, és így ki is töltöttem a napelempalyazatok.hu oldalon lévő kapcsolati űrlapot. Ez egy kényelmes mód, hiszen tudom így jelezni az érdeklődésem, és nincs más teendőm, mint várni a hívásukat.

Nem kellett sokat várnom erre. Az időpontot is gyorsan egyeztettük, így rövid idő alatt megtudtam, hogy alkalmas az épület arra, hogy kiépítsük a rendszert, továbbá, ha megvan a 10%-os önerőm, akkor a személyi feltételek is adottak.
Egy félelmem volt még: a papírmunka. Nagyon rossz vagyok benne, és utálom is. Szerencsére a napelempalyazatok.hu erre is gondolt: a szakképzett munkatársak azon fognak dolgozni, hogy minden papírt elintézzenek helyettem.

Nagyon örülök, hogy megfogadtam Dani tanácsát, és megnéztem az oldalt. Megbízható cég, aki minőségi eszközökkel dolgozik. Sőt, nem is drágák! Az 5kw napelem rendszerem ára is sokkal kevesebbre jött ki, mint amit én számoltam.

Szívből örülök, hogy már a rendszerem hamarosan elkészül. Pár hét, és a balatoni napsütés nem csak a szívemet melengeti majd, hanem az otthonom számára is termeli majd az áramot költséghatékony és környezetbarát módon!