Zöldségmagokat vásároltunk, hogy magunk termeszthessünk

A jó időnek hála elkezdtük a családommal tervezni a nyaralásunkat. Tudom, tudom, rengetegen már februárban lefoglalják a szállásukat a nyárra, mi viszont nem tudunk ennyire előre tervezni, pedig jelentősen jobb árban jutnánk hozzá egy szálláshoz. Mivel idén nem szeretnénk messzebb utazni, így a magyar tenger jött szóba, ezért megnéztük, hogy mikor lenne a legjobb időszak egy balatoni időtöltésre. Nagyon meg kellett szerveznünk a nyarat, mivel rengeteg tervünk van a három hónapra. Többek között szeretnénk a kertben kialakítani egy olyan helyet, ahol zöldségeket tudunk termeszteni. Sajnos egyre drágábbak az élelmiszerek, ezért döntöttünk úgy, hogy a legjobb, ha magunk próbáljuk a szükséges zöldségeket megtermelni igényeinkhez mérten.

Elmondhatom, hogy a családom rendkívül egészségesen táplálkozik, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A gyümölcsök tekintetében nincs hiányunk, mivel anyukáméknál megtalálhatóak a kedvenceink, mint az eper, a málna, a barack. Elkezdtem keresgélni az interneten zöldségmagok után, hogy tudjam mivel számoljak költségeket illetően. A nagy keresésekben találtam rá a gazdabolt.hu oldalra, ahol számos más termék mellett rengeteg zöldségmagot is árulnak.

A melegebb éghajlatban már cukkinit, csemegekukoricát, dinnyét, uborkát, fűszerpaprikát, a különféle tököket és zöldbabot érdemes vetni. Mivel ezeket már április május környékén el kellett volna vetnem, ezért gyorsan neki kell látnom, és meg is kell rendelnem ezeket a zöldségmagokat. Az augusztusi időszakban már a spenóton és a kínai kelen van a hangsúly. A kínai kelt azért is szeretnénk nagyon, mivel egyik kedvenc ázsiai ételünk a kimchi, és ahhoz elengedhetetlen egy jó kínai kel.

Rengeteg tájékoztatót olvasok arról hogyan is kell elvetni a zöldségmagokat. Én még sosem csináltam ilyet, maximum néha segítettem anyukámék gyümölcseinél, de ennél többet nem tettem. A magvetéshez szükségünk van egy jó termőföldre és egy szaporítóládára. A ládába először bele kell önteni a földet, amit a magvetés előtt be kell vizezni, majd jöhetnek a magok. A magokat érdemes egyenletesen eloszlatni, majd a mag típusának megfelelően szabadon hagyni vagy letakarni. Minden mag másképpen viselkedik, ezért mindig szükséges elolvasni, hogy milyen típussal van éppen dolgunk. Amint elérik a 10 cm-t már mehetnek is ki a szabad földbe, ahol szépen nagyra nőhetnek és egy idő után szép zöldségeket szedhetünk le róluk.

Röviden és tömören így néz ki egy zöldségtermesztés, ami egyelőre elég információ volt számomra, hogy mindezt egyelőre fel tudjam dolgozni. Először inkább leadom a rendelésemet és majd amikor megérkezik a rendelésem, akkor keresek rá frissen a különféle zöldségtípusokra, hogyan viselkedik a termesztése, mire érdemes figyelni. Első rendelésem alkalmával csemegekukorica, cukkini, spenót és kínai kel zöldségmagokat tettem a kosárba, de nagyon nagy a választék, ezért bátran ajánlom másoknak is a webshopot, ha kertészkedésen gondolkodnak. A rendelés maga is gyorsan megérkezett, ezért már elő is készítettem a kertet a zöldségmagok számára. Ezenkívül pedig még a balatoni nyaralást is sikerült lebeszélnünk.