Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

2012. január 28 - Megújult kikötőt avattak Balatonfüreden

Címkék - Balatonfüred, Balatonfüredi-Yacht-Club, kikötő, korszerűsítés, megújult-kikötő
2012. január 28 - Megújult kikötőt avattak Balatonfüreden
Egy régi - új kikötő átadása
Átadásra került a Balatonfüredi Yacht Club felújított belső kikötője - A mai napon, 2012. január 28-án ünnepélyes keretek között átadásra került Európa egyik legrégebbi vitorlás klubjának, az idei évben 145. születésnapját ünneplő Balatonfüredi Yacht Club (ismertebb nevén BYC) belső kikötője.

Az Európai Uniós pályázati forrásból - KDOP-2.1.1/D-2F-2010-0002 pályázat - és 61% saját erőből megvalósuló, több, mint nettó 80 millió forintos beruházás végeredménye a Balaton legrégebbi kikötőjének teljes felújítása és korszerűsítése. A 2010. október 29-én kezdődő felújítást több éves előkészületi munka előzte meg, melyet a fizikai teljesítő képesség határára jutott létesítmény állapota, a 2010-es csapadékkal teli évad és a Balaton magas vízszintje sürgetett.

A korszerűsítés során felújításra került a déli hullámvédő móló, a nyugati partfal, valamint a belső kikötőben felgyülemlett iszaptöbblet is kikotrásra került. Két újabb vendéghellyel bővült a felújított kikötő, amely jelenleg 29 hajó befogadására alkalmas. Megújult a műemlék jellegű sólya és sólyatér, megtörtént az 1919-ben épült árbocdaru korszerűsítése.
Hirdetés1

A rekonstrukció keretén belül megteremtődött a lehetősége egy mobil szennyvízszivattyú kialakításával a hajókban található beépített szennyvíztartályok ürítésére is. Az akadálymentesítés, a mozgássérült parkolók kialakítása, és egy, a mozgássérülteket hajóba beemelő daru által a Balatonon egyedülállóan, a mozgássérült versenyvitorlázás előírásainak teljes mértékben megfelelő létesítmény épült.

Az ünnepség Aranyos József, a Balatonfüredi Yacht Club elnökének köszöntőjével és bevezetőjével kezdődött, majd Nagy Attila, a klub előző elnöke és Böröcz István a BYC ügyvezetője ismertette a beruházással kapcsolatos prezentációt, végül az ünnepélyes szalagátvágást követően a meghívott vendégek helyszíni bejárás keretén belül ismerkedtek a megújult kikötővel.


Átadásra került Európa egyik legrégebbi vitorlás klubjának, az idei évben 145. születésnapját ünneplő Balatonfüredi Yacht Club (ismertebb nevén BYC) belső kikötője ...
Hirdetés
A 2010. október 29-én kezdődő felújítást több éves előkészületi munka előzte meg A 2010. október 29-én kezdődő felújítást több éves előkészületi munka előzte meg
Az ünnepség Aranyos József, a Balatonfüredi Yacht Club elnökének köszöntőjével és bevezetőjével kezdődött Az ünnepség Aranyos József, a Balatonfüredi Yacht Club elnökének köszöntőjével és bevezetőjével kezdődött
80 millió forintos beruházás végeredménye a Balaton legrégebbi kikötőjének teljes felújítása és korszerűsítése (Fotók: Forrás - byc.hu) 80 millió forintos beruházás végeredménye a Balaton legrégebbi kikötőjének teljes felújítása és korszerűsítése (Fotók: Forrás - byc.hu)
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.01.29. 21:00
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza