Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

6 év alatt, 300 milliárd a Balatonra

Címkék - Balaton, fejlesztés, Füred, idő, pihenés, sport, szabad, turizmus
6 év alatt, 300 milliárd a Balatonra
Egyhangúlag elfogadta a Balaton Fejlesztési Tanács a régió 2014-2020-as uniós ciklusra szóló fejlesztési koncepcióját. A kitűzött stratégiai célok 300 milliárd forintba kerülnének.
A fejlesztési stratégia egyik fő célkitűzése az üdülőövezet sportrégióvá alakítása a kerékpározás, a természetjárás, a vitorlázás, a strandsportok, illetve az extrém sportok feltételeinek megteremtésével. Kézilabda-bázis és diákolimpiai központ kialakítása is szerepel a tervekben. Felvetődött, hogy a nyaranta évek óta zajló "Mozdulj Balaton" strandi sport-programsorozat továbbfejlesztéseként három nemzetközi szintű versenysport-központot alakítanának ki a tó körül.


A balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodnak, így a gazdaságfejlesztésről, gazdaságélénkítésről és munkahelyek teremtéséről szólnak, főként a turizmuson keresztül. A koncepció megvalósulása estén a Balaton térsége átlag fölött tudna hozzájárulni az ország gazdasági növekedéséhez. A Balaton legyen Európa kulturális tava, ezt a régi célt szolgálná egy 2 ezer fő befogadására képes rendezvénycsarnok létesítése a régióban. Témaparkok, élményparkok építésére is szükség van a parttól távolabb.
Hirdetés1

Emellett gyógyászati központok kialakításával, időskorúak számára kínált szolgáltatások bővítésével és egészséges életmódprogramokkal tervezik erősíteni a térség egészségiparát, ami szintén a kiemelt célok között szerepel. A stratégia tartalmaz strandfejlesztéseket is, ennek részeként fürdőházak létesítését tervezik.

A legnagyobb áttörést a turizmusgazdaságban lehet elérni, a parttól távolabbi területek élelmiszertermelésének élénkítésével, az úgynevezett rövid élelmiszerlánc megvalósításával. Az üdülőrégió nagy felvevőpiac, amit helyben előállított és feldolgozott, egészséges, illetve bioélelmiszerekkel lehetne ellátni – hangzott el a Balatonfüreden tartott ülésen.

A BFT által elfogadott stratégia megvalósulása nemcsak a térség számára, hanem nemzetgazdasági szinten is fejlődést hoz - erről kívánják meggyőzni a balatoniak a minisztériumokat, vagyis az operatív program-gazdákat a következő hetekben. Az operatív programokat október végén fogadják el, szeretnék ezekbe beilleszteni a balatoni célkitűzéseket. Pályázatok kiírására és források elnyerésére várhatóan jövő év elejétől lesz lehetőség, addigra véglegesedhet, hogy a tervezett fejlesztésekből melyek valósulhatnak meg - hangzott el a tanácsülésen.
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.10.13. 12:49
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza