Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

A Fifty-Fifty megdöntötte a Nemere II rekordját - Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny

Címkék - 44.-Kékszalag, Balaton, Balaton-kerülő-vitorlásverseny, Balatonfüred, Fifty-Fifty, Józsa-Márton, kékszalag, Nemere-II, rekord
A Fifty-Fifty megdöntötte a Nemere II rekordját - Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny
A Fifty-fifty a befutón Balatonfüreden
Megdőlt a Kékszalag 57 éves rekordja - A kétárbocos, magyar építésű Fifty-Fifty katamarán megdöntötte csütörtökön a Nemere II 1955-ben felállított rekordját a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen.

Új rekord született a Kékszalag vitorlásversenyen

A szervezők tájékoztatása szerint a Józsa Márton kormányozta hajó 10:34:15 óra alatt teljesítette a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. A Nemere II 57 éve 10 óra 40 perces időt futott.

Reggel 9 órakor mintegy 570-580 hajó - fedélzetükön összesen nagyjából 2900 résztvevővel - vágott neki a légvonalban 145 km-es távnak.
Hirdetés1

A viadal honlapja alapján Alsóörsnél a címvédő és tízszeres győztes Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank nevű hajó haladt az élen, Kenesénél azonban már a Fifty-Fifty vezetett. A kétárbocos katamarán 12 óra előtt vette a siófoki bóját, és 12:20 körül ért a Tihanyi-szorosba. Litkey katamaránja aztán közvetlenül Keszthely előtt megelőzte Józsa Márton hajóját, és 16:40 órakor fordult a bójánál.

A Keszthelyi-öblöt elhagyva a Fifty-Fifty visszavette a vezetést, és nagyon elszakadt a többiektől, a délnyugati szélben üldözői kilométerekkel elmaradtak mögötte. Ekkor már érezni lehetett, hogy megdőlhet a rekord, hiszen a kétárbocos katamarán nagyon jó szélben tartott a Tihanyi-szoros felé, amelyet 19:09 órakor ért el. 19:34:15-kor aztán a célba is befutott, átadva a múltnak a Nemere II 1955-ös csúcsát.

A második helyen vitorlázó Litkey Farkas katamaránja az öreg-tihanyi kikötő magasságában eltörött – a verseny honlapja szerint valószínűleg a két testet tartó összekötő traverz tört el -, így 20:01 órakor Petrányi Zoltán brands.hu nevű katamaránja futott be a második helyen.

Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyét 1934-ben rendezték meg először, idén - páros év lévén - többtörzsű hajók is indulhattak a viadalon.

Előző cikkeink a 44. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyről ...

  1. Elrajtolt Balatonfüredről a 44. Kékszalag mezőny, nincs részvételi rekord
  2. Kékszalag 2012. - Július 5-én rajtol a 44. Kékszalag mezőnye Balatonfüredről + Programok
  3. A 44. Kékszalag igazi kánikulában indulhat csütörtökön, a kevés víz azonban gondot okozhat


44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj
Hirdetés
A Fifty-fifty a befutón A Fifty-fifty a befutón
A Fifty-fifty a befutón elhalad a balatonfüredi moló előtt a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíjon. A Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbocos katamarán Józsa Márton kormányzásával 10 óra 34:15 perc alatt teljesítette a távot, és ezzel megjavította a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordját. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
A Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbocos katamaránt Józsa Márton kormányozta A Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbocos katamaránt Józsa Márton kormányozta
Csütörtökön 19:34:15 órakor megdőlt a Kékszalag vitorlásverseny 57 éves időrekordja! A kétárbocos, magyar építésű Fifty-Fifty katamarán megdöntötte csütörtökön a Nemere II 1955-ben felállított rekordját a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A szervezők tájékoztatása szerint a Józsa Márton kormányozta hajó 10:34:15 óra alatt teljesítette a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat. A Nemere II 57 éve 10 óra 40 perces időt futott.
Litkey hajója kettétört - Litkey Farkas hajója a cél előtt nem sokkal teherviselő kereszttartó törést szenvedett Litkey hajója kettétört - Litkey Farkas hajója a cél előtt nem sokkal teherviselő kereszttartó törést szenvedett
A viadal honlapja alapján Alsóörsnél a címvédő és tízszeres győztes Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank nevű hajó haladt az élen, Kenesénél azonban már a Fifty-Fifty vezetett. Litkey Farkas a Budapest Bank katamaránnal a cél előtt nem sokkal Öreg Tihany-nál első teherviselő kereszttartó törést szenvedett, így a versenyt nem tudta befejezni, pedig nagy eséllyel másodiknak haladt volna át a célvonalon a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. (MTI Fotó: Turcsi Gábor)
Kékszalag: megdőlt a rekord Kékszalag: megdőlt a rekord
A Keszthelyi-öblöt elhagyva a Fifty-Fifty visszavette a vezetést, és nagyon elszakadt a többiektől, a délnyugati szélben üldözői kilométerekkel elmaradtak mögötte. Ekkor már érezni lehetett, hogy megdőlhet a rekord, hiszen a kétárbocos katamarán nagyon jó szélben tartott a Tihanyi-szoros felé, amelyet 19:09 órakor ért el. 19:34:15-kor aztán a célba is befutott, átadva a múltnak a Nemere II 1955-ös csúcsát.
Kékszalag: megdőlt az 57 éves rekord Kékszalag: megdőlt az 57 éves rekord
Egy rövid erősödés után gyenge szélben csorogtak a 44. Kékszalag MVM Partner Nagydíj középmezőnyének versenyzői. A kenesei bójánál némi friss szelet kapott a mezőny, majd a forduló után előkerültek a hátszélvitorlák, és jó tempóban indultak a hajók - köztük a Világjáró First Class-Henkel csapata is - Siófok felé. De korai volt az öröm, félórányi tempós vitorlázás után újra a lassú csordogálás jutott a mezőnynek osztályrészül. Azok jártak jobban, akik a déli part mentén próbálkoztak, mert a tó közepe felé szinte már semmi szél sem fújt. Apró öröm volt a versenyzők számára, hogy az egyre sűrűsödő felhőtakaró miatt a nehezen elviselhető hőség csökkent, és nem olvasztotta le a fedélzetről a legénységet a nap.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.07.06. 09:39
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Dr. Talabár András
Válasz erre - 2012-07-06 09:53:31 | #1675

Gratulálok, nagyon komoly eredmény ez, megdönteni egy 57 éves rekordot, fantasztikus, minden elismerésem a hajó kormányosának és az egész legénységének! Így tovább Józsa Márton, Fifty-Fifty.

Oldal tetejére
Vissza