Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Balatonfüreden egy középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga felújításakor

Címkék - Balatonfüred, felújítás, középkori-temetkezési-hely, leltek, műemlék, zsidó, zsinagóga
Balatonfüreden egy középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga felújításakor
Az egykori zsinagóga épülete - A bezárt, Fekete Lovaghoz Középkori Étterem Balatonfüreden
Balatonfüreden egy középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga műemléki épületének felújításakor. Az ásatások során az emberi csontvázak mellett egy-egy használati tárgy is előkerült. Régészeti felügyelet mellett kezdődött meg az egykori zsinagóga felújítása, a földmunkák során kerültek elő az emberi csontok, némelyik alig hatvan centi mélyen volt a földben.

Az ásatások, a régészeti leletek feltárása nem akadályozza meg, a már megkezdett beruházást, az a tervek szerint halad, az átadó májusra várható.
Hirdetés1

Régészeti felügyelet mellett kezdődött meg az egykori zsinagóga felújítása, a földmunkák során kerültek elő az emberi csontok, némelyik alig hatvan centi mélyen volt a földben.

- A talált csontok antropológiai vizsgálata után lehet majd igazán pontos információkat mondani, de annyi biztos, hogy a középkori temető maradványaira leltünk. Egyelőre az egykori templom keleti, déli és északi oldalán találtunk csontokat, vélhetően a temető körbevette a templomot. A csontok mellett feltártunk egy 13. századból való pénzérmét, egy gyűrűt, egy sarkantyú töredéket és sírboltozatot is - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Nagy Szabolcs Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.

A szakember hozzátette: nem ismert az egykori középkori templom pontos elhelyezkedése és mérete sem, az eddigi munkálatok alapján azonban az valószínűsíthető, hogy a jelenlegi épületnél kisebb területet foglalt el.

- A nagy becsben tartottakat a templomban temették el, így várhatóan a templom alatt is találunk majd csontokat - mondta Nagy Szabolcs Balázs.


A nagy becsben tartottakat a templomban temették el, így várhatóan a templom alatt is találhatnak majd csontokat ...
Hirdetés
Balatonfüredi Zsinagóga Virtuális Kiállítás - Felújítják az egykori zsinagógát ...
A műemlék épület alapja a középkori Füred falu temploma volt, amelyet Szent Margit tiszteletére építettek. Első említése egy 1267-ben kiadott oklevélből ismert. A három nagy templom, a Fehér (református), a Piros (katolikus) és az evangélikus által körbezárt háromszög nyugati csúcsában áll a város legöregebb épületeként, falai 750 év történéseit őrzik. A templomot fordulatos és tragikus története során többször is újjáépítették. A középkori templom alakja hosszúkás négyszög volt, keleti végén kisebb szentéllyel, mellette temető állt. A török korban szinte teljesen elpusztult az épület, leégett. Korabeli dokumentumok alapján bizonyos, hogy a reformátusok 1710-ben újjáépítették, majd később átépítették, bővítették. A régészeti kutatások szerint a mai falakon belül egy kisebb, késő gótikus templom támpillérekkel megerősített falai álltak, - a reformátusok e fölé építették a nagyobb templomot. A ma is látható csehsüveg boltozata ekkor készült. 1855-ben a reformátusok az addigra már üresen álló épületet eladták a füredi zsidó hitközségnek, a hagyomány szerint azért, hogy az osztrák hatóságok ne tudják raktárként használni. Ekkor a templom 185 négyszögöles telken állt, különálló tornya adta meg jellegét. Ezután eklektikus stílusban átalakították. Egészen 1944-ig működött zsinagógaként, sorsa a második világháború utáni vidéki zsinagógákéval osztozott: miután megszűnt a fenntartó közösség a templomot eladták. A benne őrzött tóra tekercseket elvitték, ezzel végleg megszűnt szakrális funkciója. Az 50-es, 60-as években hajógyári raktárként, garázsként használták, durván átalakították. 1991-ben magánkézbe került, étteremként működött, az elmúlt években azonban magára hagyatva, üresen állt.
A Fekete Lovaghoz Középkori Étterem, Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Utca A Fekete Lovaghoz Középkori Étterem, Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Utca
A műemlék épület alapja a középkori Füred falu temploma volt, amelyet Szent Margit tiszteletére építettek. Első említése egy 1267-ben kiadott oklevélből ismert. A templomot fordulatos és tragikus története során többször is újjáépítették. 1855-ben az épületet a reformátusok eladták a füredi zsidó hitközségnek, egészen 1944-ig működött zsinagógaként. Sorsa a második világháború utáni vidéki zsinagógákéval osztozott: a benne őrzött tóra tekercseket elvitték, megszűnt szakrális funkciója. Az 50-es, 60-as években hajógyári raktárként, garázsként használták, majd 1991-ben magánkézbe került, étteremként működött, az elmúlt években azonban magára hagyatva, üresen állt.
Középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga műemléki épületének felújításakor. Az ásatások során az emberi csontvázak mellett egy-egy használati tárgy is előkerült. Középkori temetkezési helyre leltek az egykori zsinagóga műemléki épületének felújításakor. Az ásatások során az emberi csontvázak mellett egy-egy használati tárgy is előkerült.
Régészeti felügyelet mellett kezdődött meg az egykori zsinagóga felújítása, a földmunkák során kerültek elő az emberi csontok, némelyik alig hatvan centi mélyen volt a földben. Régészeti felügyelet mellett kezdődött meg az egykori zsinagóga felújítása, a földmunkák során kerültek elő az emberi csontok, némelyik alig hatvan centi mélyen volt a földben.
A talált csontok antropológiai vizsgálata után lehet majd igazán pontos információkat mondani, de annyi biztos, hogy a középkori temető maradványaira leltünk. Egyelőre az egykori templom keleti, déli és északi oldalán találtunk csontokat, vélhetően a temető körbevette a templomot. Nem ismert az egykori középkori templom pontos elhelyezkedése és mérete sem, az eddigi munkálatok alapján azonban az valószínűsíthető, hogy a jelenlegi épületnél kisebb területet foglalt el. A nagy becsben tartottakat a templomban temették el, így várhatóan a templom alatt is találhatnak majd csontokat.
A csontok mellett feltártunk egy 13. századból való pénzérmét, egy gyűrűt, egy sarkantyú töredéket és sírboltozatot is - válaszolta a kérdésekre Nagy Szabolcs Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum régésze. A csontok mellett feltártunk egy 13. századból való pénzérmét, egy gyűrűt, egy sarkantyú töredéket és sírboltozatot is - válaszolta a kérdésekre Nagy Szabolcs Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum régésze.
Az egykori zsinagóga műemléki épületét felújítják, amelyben egy modern, állandó kiállítás is nyílik. A 200 milliós beruházás révén új kulturális és közösségi funkciót is kap az épület. Az egykori zsinagóga műemléki épületét felújítják, amelyben egy modern, állandó kiállítás is nyílik. A 200 milliós beruházás révén új kulturális és közösségi funkciót is kap az épület.
Az állandó kiállítás a zsidó származású Nobel-díjas tudósokat mutatja majd be, akiknek munkássága mai életünkre is hatással van. Építészek, művészek, tudósok életművét, ami példa lehet mindenki számára, olyan felfedezéseket, amelyek előbbre vitték az egész világot. Az épület felső szintjén a zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató interaktív tematikus kiállítás lesz látható, az alsó térben pedig egy iskolai osztályt is befogadni képes, többcélú múzeumpedagógiai helyiséget alakítanak ki. Az EGT Alapok Kulturális és természeti örökség programjának keretében megvalósuló beruházás 194 millió forintba kerül, amelyhez az önkormányzat 9,7 millió forint önerőt biztosít. A kiállítás várhatóan jövő májusra készül el.
Az egykori zsinagóga épületében egyrészt egy modern állandó illetve időszaki kiállítást alakítanak ki, másrészt visszakapja szakrális funkcióját az épület. Az egykori zsinagóga épületében egyrészt egy modern állandó illetve időszaki kiállítást alakítanak ki, másrészt visszakapja szakrális funkcióját az épület.
A tárlat nem a szomorú múltra való emlékezést állítja középpontba, hanem a zsidóság és a mindennapi élet kapcsolatát mutatja be. Külföldi példákat is alapul véve a kiállítás arra törekszik, hogy a legújabb informatikai elemek használatával egy komplex élményt nyújtson a látogatóknak, minden korosztály megtalálja a maga számára érdekes tartalmat. Érintőképernyős számítógépek, hangpultok, interaktív kivetítők és asztalok, kreatív makettek, a legmodernebb múzeumpedagógiai foglalkoztató elemek, rajzoló illetve játéksarok várja majd az érdeklődőket. Az úgynevezett hangpontok segítségével magyarul, angol, németül és héberül is „beszél” a tárlat, sőt a technika révén különböző dokumentumok és könyvek között is lapozgathatunk. A felső szinten a zsidóság tudományos és technikai kultúráját bemutató interaktív tematikus kiállítás lesz. Az alsó térben pedig egy iskolai osztályt is befogadni képes, többcélú múzeumpedagógiai helyiséget alakítanak ki. Itt vetítések és különböző, a kiállításhoz szervesen kapcsolódó kreatív játékok is lesznek. A teret alkalmanként istentiszteletre is használják majd. A szakrális funkcióra az egykori templomi berendezésre utaló installáció emlékeztetne, amelyet az új előcsarnok és a hajdani templomterem között helyeznének le. A vitrinszerűen kialakított tóra szekrény jelezné, hogy egykor itt zsinagóga működött.
A fejlesztés révén nemcsak a hányatott sorsú templom műemléki helyreállítása valósul meg ... A fejlesztés révén nemcsak a hányatott sorsú templom műemléki helyreállítása valósul meg ...
... hanem új, kulturális és közösségi funkciót kap az épület, amelyben állandó és időszaki kiállítások is láthatók lesznek. Nem csak a magyar közönségnek, főleg a fiataloknak jelent majd nagy kulturális élményt, hanem jelentős számban vonz külföldieket. A kiállítás egy új épületben kap majd helyet. A régi zsinagóga épület, amely egy korai katolikus templom alapjaira épült református templomból lett zsidó imaház, a felújítás után régi hiányt pótolva közösségi épületként működik majd.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2017.01.18. 18:06
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza