Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Kiemelt ellenőrzések a Balatonon - Újra van halmennyiség, örülnek a horgászok!

Címkék - Balatoni-Halgazdálkodási-Nonprofit-Zrt, Füstös-Gábor, horgász, kiemelt-ellenőrzés-a-Balatonon
Kiemelt ellenőrzések a Balatonon - Újra van halmennyiség, örülnek a horgászok!
Szokatlanul nagy mennyiségben úsznak fel a halak a Balaton vízzel telt befolyóin, ezért horgászok tömege lepte el a csatornákat, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pedig kiemelt ellenőrzésekbe kezdett - tájékoztatta Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója.

Hangsúlyozta: a cég önmérsékletre kéri a horgászokat, valamint a szabálysértések feltárásának segítésére a horgász-szervezeteket. Füstös Gábor beszámolója szerint eddig nem látott tömegben úsznak fel a halak a hideg Balatonból a valamivel melegebb vizet hozó befolyók felé. A kialakult körülmények több halfajnál is szokatlan viselkedést eredményeztek, felborítva az eddigi ívási szokásaikat.
Hirdetés1

Az elmúlt napokban valamennyi befolyón elkezdtek felúszni a halak, főként a balin, a kárász és a ponty, amelynek következtében a csatornák partjainál horgászversenyekhez hasonló hangulat alakult ki, egymást érik a pecások, aki későn ébred, annak már nem is jut hely.

A vezérigazgató kiemelte: sok a szabálysértő, a horgászok egy része képtelen az önmérsékletre, és a horgászrendben megengedett mennyiségen felül viszi a halakat, ami ebben a helyzetben pár óra alatt teljesíthető. A napi megengedett halfogás 5 darab, amiből legfeljebb 3 lehet azonos fajból, és az egy fajból fogott halak súlya nem haladhatja meg a 10 kilogrammot. Balint április végéig tilos fogni az ívásidőszak miatt - emlékeztetett a cégvezető.

Füstös Gábor rámutatott: egyfelől pozitív, hogy megnőtt az igény a horgászengedélyek iránt, másfelől azonban a szabályok megszegése a jövőbeni horgászzsákmányt csökkenti. A várhatóan még pár hétig eltartó, rendkívüli helyzetben a társaság ellenőrei túlóráznak, munkájukat a rendőrség segíti, valamint további 15, halőri engedéllyel rendelkező alkalmazottat csoportosítottak át erre a feladatra.

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy egyes horgászok sérelmezik, hogy a halgazdálkodási társaság angolnavarsákat helyezett el több befolyó előtt, korlátozva ezzel a fogási esélyeiket. Emlékeztetett: az angolna kifogása a Balatonból a cég egyik alapfeladata, a szelektív angolnafogó varsákat hatósági engedélyek alapján helyezték le. A társaság felkészült arra is, hogy a Sió-zsilip várható nyitásakor azonnal üzembe helyezze az ottani angolnacsapdáit. (mti)
Hirdetés
Balatoni Óriás pontyok
 Balatoni halászlé recept Balatoni halászlé recept
Hozzávalók: 1000 g apróhal (kárász, keszeg, törpeharcsa) 1500 g ponty 1200 g harcsa 100 g zsír 400 g (nem friss) vöröshagyma 60 g házi pirospaprika só 2 gerezd fokhagyma 2 db zöldpaprika 1 db paradicsom 1 db krumpli pár szem erős paprika. A halakat tisztítsa meg, fejükből távolítsa el a keserű fogat, uszonyaikat vágja le. A ponty és a harcsa húsát szedje le a törzsről, szeletelje fel, irdalja be, sózza meg és a felhasználásig tegye félre. A vöröshagymát tisztítsa meg, vágja apróra és fonnyassza meg a zsírban, adja hozzá a pirospaprika 2/3-át, és azonnal eressze fel kb. 3,5 l vízzel. Az apróhalakat, halak fejét, kárkászát, usznyait, rarkát, zöldpaprikát, a paradicsomot, zúzott fokhagymát, és a megtísztitott, negyedekbe vágott krumplit adja hozzá, sózza meg és addig főzze, míg a halhús leválik a törzsről. Paszírozza át, és forralja fel. Ha sűrű, akkor vízzel hígítsa fel. Az elkészült alaplébe rakja bele a lesózott pontyot, a hrcsát (ha van, akkor a belsőséget is) és az erős paprikát. Amikor felforrt, tegye bele a mradék pirospaprikát. Ha szükséges, akkor sózza és erős paprikával ízesítse. 10 percnyi forralást követően tűzforrón tálalja. Jó étvágyat!
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2013.04.12. 10:33
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza