Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Kossuth Lajos forrás (Kossuth savanyúvíz kút) - Balatonfüred, Gyógy tér

Címkék - Balatonfüred, Füred, Gyógy-tér, Kossuth-Lajos-forrás, Kossuth-savanyúvíz-kút
Kossuth Lajos forrás (Kossuth savanyúvíz kút) - Balatonfüred, Gyógy tér
Balatonfüred, Gyógy tér - Kossuth Lajos forrás, savanyúvíz kút
Balatonfüred látnivalói, nevezetességei - Kossuth Lajos forrás (Kossuth kút) - Balatonfüred. Természetes forrás. Magyarország egyedülálló vízrajzi adottságainak külön figyelemmel kísért része. Hangulatos kirándulás az egész család részére.
A balatonfüredi Szívkórház előtt, a parkban található forrás fölé egy csodálatos, egész építményt emeltek. A környéken több forrás is található, amelyekből gyógyvíz csordogál. Közös jellemzőjük a nagyon magas vastartalom, ezáltal jellegzetes az ízük, illetve az, hogy a helyiek üvegekben, kannákban hordják el belőlük a vizet.

Balatonfüred központjában, reformkori városrészében, a Gyógy-téren áll a Kossuth Lajos-forrás. Fölötte 12 oszlop által tartott tető díszlik, ez maga a kútház. A műemléki jegyzékben ennyi olvasható róla: "Ivócsarnok, klasszicista. A műemlék kútházat tervezte és építette Lechner Mátyás 1800-ban, átépíttette Fruman Antal 1852-ben. I. Ferenc József császár-király 1852-ben látogatta meg először Füredet.

Akkor "a hódoló tisztelet megnyilvánulásaként" róla neveztette el a tihanyi apátság a kutat. 1952-ben a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal ajánlására Kossuth Lajosról nevezték el a kutat, mely nevet ma is őrzi.
Hirdetés1

Időtállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ő írta a legszebb és valóban érdekes füredi fürdőlevelet, ő vetette fel a balatoni gőzhajózás megvalósításának szükségességét, így joggal megérdemli, hogy neve megörökítést nyerjen e helyen. 1993-ban felújították és átadták a nagyközönségnek.

Balatonfüred hírét, nagyságát évszázadok óta az itt feltörő szénsavas források és azok használata adja. Ma fürdőkúra formájában főként a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, a szervezet általános kimerültségének orvoslására alkalmazzák a füredi gyógyvizet. Ivókúraként gyomorhurut, epe- és bélbántalmak, sőt cukorbaj ellen is hatásos.A füredi kúrák hatékonyságához a klimatikus tényezők - kiegyensúlyozott hőmérséklet, a csend, a jó levegő, a harmonikus szépségű táj és a tó tükrének nyugtató hatása- is hozzájárulnak.

A füredi víz jelentős ásványi anyag tartalmú, jellege szerint kalcium- és magnézium- hidrogén-karbonátos, szulfátos típusú, jelentős szabad széndioxid tartalmú (un. savanyúvíz), amely a 74/1999. (XII. 25.) EüM. rendelet szerint ivásra és fürdővízként történő felhasználásra ásványvíznek minősíthető.

Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 2001 júliusában a füredi savanyúvizet - mindhárom mélyfúrású kút esetében - "elismert, természetes ásványvíznek" minősítette.
Hirdetés
Kossuth Lajos forrás - Balatonfüred, Hungary
A balatonfüredi Kossuth forrás, savanyúvíz kút. A videón jól megtekinthető maga a kút, illetve a környezete a reformkori városrészben. Látszik a videón a csobogó víz, amelyből merítenek a kórház vendégei, a helyi lakosok, turisták. Látszik a kút pirosra színeződött fala az igen magas vas tartalomnak köszönhetően. Összetételében a füredi víz jelentős ásványi anyag tartalmú, jellege szerint kalcium- és magnézium- hidrogén-karbonátos, szulfátos típusú, jelentős szabad széndioxid tartalmú (úgynevezett savanyúvíz), amely a 74/1999. (XII. 25.) EüM. rendelet szerint ivásra és fürdővízként történő felhasználásra ásványvíznek minősíthető. Az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság 2001 júliusában a füredi savanyúvizet.
Kossuth Lajos-forrás - Balatonfüred
Kossuth Lajos-forrás - Balatonfüred
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2011.06.19. 22:29
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza