Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Romantikus Reformkor Balatonfüreden 2012. szeptember - Az 1800-as évek hangulatával!

Címkék - 2012, Balatonfüred, Füred, időutazásra-hív-Balatonfüred, kultúra, program, Romantikus-Reformkor
Romantikus Reformkor Balatonfüreden 2012. szeptember - Az 1800-as évek hangulatával!
Az 1800-as évek hangulatával időutazásra hív Balatonfüred!
Irodalmi, táncművészeti, népművészeti és szórakoztató programok szerepelnek három napon át a Romantikus Reformkor című rendezvényen Balatonfüreden. A megidézett kor történelmi jellegzetességénél, csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál.

A Romantikus reformkor Füreden

Balatonfüreden a csodálatosan szép időben, óriási érdeklődés mellett zajlott az idén hetedik alkalommal megrendezett ősz eleji hagyományos reformkori hétvége, időutazás. A Romantikus reformkor - Séta a századok között - című rendezvény már a hét közepén elkezdődött Balatonfüreden. Versmondó verseny, történelmi vetélkedő, könyvbemutató, irodalmi megemlékezés követte egymást a hétvégén. Az egyik leglátványosabb program idén is a szombati felvonulás volt, amelyen a 19. századi ruhákba öltözött hölgyek és urak a városházától a Balaton-parti szabadtéri színpadig sétáltak végig.
Hirdetés1

Ma délután (most, vasárnap is tartanak még a műsorok) negyed kettőtől mutatták be a Magyar Reformkor Bora Balatonfüred 2012 verseny díjnyertes borait a Kisfaludy Színpadon, ahol a továbbiakban gyerekkoncerttel, Kovács István, Sajgál Erika, Pápai Erika és Tahi Tóth László, majd Malek Andrea műsorával folytatódik a fantasztikus programsorozat.


1800-as évek hangulata

Az 1800-as évek hangulatát idézi fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek is.

Szeptemberben időutazásra hív Balatonfüred! Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken (Kisfaludy színpad, Jókai Villa, Anna Grand Hotel, Bergmann Cukrászda), sportbemutatók, korabeli szórakozási lehetőségek, úgymint a tarokk bemutatója, de említhetnénk a 200-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő állandó jelenlétét, felvonulását - hogy stílusosak legyünk: korzózását is.


Romantikus Reformkor Balatonfüreden

Péntek délelőtt fél tízkor a Balatoni Borok Házában bencésektől a piaristákig - Válogatás a magyarországi szerzetesrendek borcímkéiből címmel tart előadást Mód László. Tíz órakor Népi és iparművészeti vásár nyílik a Vitorlás téren. Délután a Vaszary-villa Ó, Füred támadjon benned újra hagyomány címmel versmondó találkozónak ad helyet, Schultz Éva művészettörténész pedig Épített környezet, hagyomány és turizmus címmel a Blaha Lujza étteremben tart előadást.

Szombaton fél egykor kezdődik a fesztivál leglátványosabb része, a hintós felvonulás a Szent István térről indul a reformkori városrészbe korhű öltözetet viselő résztvevőkkel, zenés kísérettel, huszárokkal. Fél háromkor a Kisfaludy színpadon Fanfárok a nagyvilágból címmel zenés műsor kezdődik a Junior Prima díjas In Medias Brass kibővített fúvós együttessel, közreműködik Hábetler András operaénekes, vezényel Balogh Sándor. Ezt követően reformkori viselettörténeti bemutató lesz, majd táncos programok következnek.

Szombat reggel történelmi vetélkedőnek ad otthont a Vaszary-villa. A Bergmann cukrászdában tarokkbemutató lesz, a Tagore sétányon népi fajátékokat lehet kipróbálni. A városi múzeumban és a Kerektemplomban idegenvezetést tartanak, fél négykor a Vitorlás téren gólyalábas parasztkomédiát rendeznek, majd táncos-zenés programok következnek.

Szombat este rendezik meg a reformkori bált az Anna Grand Hotelben a Rulett Együttessel és Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes műsorával.

Vasárnap egy óra után mutatják be a Kisfaludy színpadon a Magyar Reformkor Bora - Balatonfüred 2012 díjnyertes borait, jótékony adományokat adnak át a Mikulásgyár és nagycsaládosok közreműködésével, majd zenés produkciók következnek többek között Malek Andreával.


2012. - Romantikus Reformkor szeptemberben Füreden ...
Hirdetés
A menetet az idén is a Városi Fúvószenekar zenéje kísérte Csincsi Ferenc karnagy dirigálásával A menetet az idén is a Városi Fúvószenekar zenéje kísérte Csincsi Ferenc karnagy dirigálásával
A felvonulás élen a rendezvény szervezői, Vászolyiné Dobrosi Ágnes és Antal Bernadett sétáltak a fővédnök, dr. gr. Bethlen István oldalán. A népes menetben hintón haladt végig a rendezvény idei díszvendége, az 1960-as évek történelmi filmjeinek sztárja, több más mellett Kárpáthy Zoltán megszemélyesítője, a 68 éves Kovács István színművész.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.09.23. 14:55
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Ratkó Barnabás
Válasz erre - 2012-09-24 09:50:56 | #1710

Itt voltam Füreden, nagyon szépek voltak a felvonulók, tetszett a reformkori ruházatuk. Nagyon jó program volt vasárnap délután a színpadon, valóban sokan jöttek el. Nagyon jó volt és eseménydús.

Oldal tetejére
Vissza