Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Új látnivaló a Füredi parton, állandó vitorlás kiállítás nyílik

Címkék - állandó, Balatonfüred, hajó, kiállítás, múzeum, part, sétány, történelem-, vitorlás
Új látnivaló a Füredi parton, állandó vitorlás kiállítás nyílik
Vitorlástörténeti kiállítás nyílik Balatonfüred egyik legpatinásabb műemlék épületében májusban: a balatoni vitorlázás első legendás klubházának, a mai Vitorlás étterem emeletén, valamint teraszán alakítják ki a modern kiállítóteret - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
Az egész évben nyitva tartó új kiállítás nem csupán a város turisztikai kínálatát bővíti majd, hanem a balatoni turizmus kuriózuma lehet.

A projekthez a Balatonfüred Kulturális Közgyűjtemény Fenntartó Nonprofit Kft. az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program keretében 144 millió forint európai uniós támogatást kapott. A tárlat modern számítástechnikai eszközöket vonultat fel és több korosztály számára készül - írta közleményében az önkormányzat. Hozzátették: nincs az országban a vitorlázás témakörben hasonló koncepciójú, látogatóközpontú kiállítás.
Hirdetés1

Szimulátor révén kipróbálható lesz a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók lesznek a navigálási, illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet majd gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszra helyezett árbocon vagy éppen gyönyörködni a panorámában.

Kép- és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton-térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja majd az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti részén a kiállítás kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítják az épület homlokzatát, a műemlékvédelem jóváhagyásával bővítik a teraszt, kicserélik az emeleti rész nyílászáróit és elkészítik az új fakorlátot - tájékoztatott az önkormányzat.

A kiállítást az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A nagytermemben egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll majd.
Hirdetés
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2014.04.09. 08:34
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza