Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Vogalonga 2012: A híres-neves Velencei Vízikarnevál - Velencében a füredi sárkányok

Címkék - Balatonfüred, füredi-sárkányok, híres-neves-Velencei-Vízikarnevál, Velencében, Vogalonga
Vogalonga 2012: A híres-neves Velencei Vízikarnevál - Velencében a füredi sárkányok
Vogalonga
Vogalonga 2012-ben - 38. alkalommal rendezték meg a híres-neves Velencei Vízikarnevált. Vogalonga vízikarnevál Velencében. Mindenféle kézzel hajtott hajó indul: killboatok, kajakok, kenuk, sárkányhajók, gondolák egy- vagy akár húszfős legénységgel. A parton a hajókat hatalmas ováció, taps és drukkolás fogadja. A csatorna partokon hatalmas tömeg gyűlik össze, fürtökben lógnak a drukkerek a partokon, hidakon. Igazi népünnepély.

Pünkösd vasárnapján a balatonfüredi Sárkányhajó csapat tizenkét tagja, kiegészülve a budapesti Napsárkányok csapatának nyolc tagjával, sikerrel vett részt az olaszországi Velencében 38. alkalommal megrendezett, immáron nemzetközi, amatőr evezős megmérettetésen, a Vogalongán.

A Vogalonga 1974-ben civil kezdeményezésként született azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Velence város megmentésére. A Vogalongán csak emberi erővel hajtott hajók indulhatnak, ezzel is demonstrálva, népszerűsítve a tradicionális hajózási módokat, hiszen a motoros hajók keltette hullámzás jelentősen károsítja a város épületeit.
Hirdetés1

Az idei megmérettetésen több tucat nemzet, közel 1800 hajóval, mintegy 7500 résztvevővel képviseltette magát.

Sárkányhajó (Dragon boat) kategóriában 73 egység állt rajthoz. A rajtot megelőző órákban színesebbnél színesebb hajóegységek lepték el az indító tribün előtti közel 2-3 négyzetkilométernyi vízfelületet, csatornákat. A rajtra várakozó hajósoknak Vivaldit, Mozartot sugároztak a hangszórók. A rajtot ágyúszó jelezte a Szent Márk tér közeléből pontban 9 órakor és ezzel kezdetét vette a közel 32 km-es verseny, amelynek egyik része a nyílt tengeren zajlott. Burano, majd Murano sziget megkerülésével egy kisebb táv után a város lagúnáin több ezres tömeg biztatása közepette folytatódott az evezés a Szent Márk tér közeli befutóig, ahol a beérkező hajóegységeket név szerint köszöntötték.

A teljes mezőnyből a füredi egység az első 40 befutó között végzett, míg kategóriájában az 5. helyet szerezte meg. Ideje 2 óra 41 perc. A füredi legénység névsora: Hortobágyi József, Gáspár András, Kovács Sándor, Salbert Imre, Vinkler András, Vinkler Éva, Biczók Bea, Bartha Krisztina, Házi Zsuzsa, Obermayerné Teri, Bogdán János, és Nagy Ákos.

A kormányos Szakáll Loránd szolnoki sportember, aki egyben az utazás szakmai felelőse is volt. Külön elismerés Bogdán Jánosnak, aki 74 évesen teljesítette a távot!


Vogalonga 2012: A híres-neves Velencei Vízikarnevál ...
Hirdetés
Vogalonga 2012. Venezia Vogalonga 2012. Venezia
A Vogalonga Vizikarneválra Velencében 2012. május 27-én vasárnap került sor. Ez egy több mint 30 éves, szép hagyomány Olaszországban. Ha szereted Velencét, a kultúrát, az épületeket, a vízet és az elmaradhatatlan gondolákat, akkor legalább egyszer az életben látnod kell a Vogalongát. A fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse a világgal a lagúna leghíresebb városát Velencét, illetve a csodálatos lagunákat. A Vogalonga története 1974-ben kezdődött egy nem hivatalos verseny keretén belűl, barátok között. Egy évvel később megismételték a versenyt, de szeretettel vártak már minden rajongót, aki kiváncsi volt egy kis velencei evezésre a lagunák közzött.
Olaszország, Venezia Vogalonga - Hungary Olaszország, Venezia Vogalonga - Hungary
Eldörrent ágyúlövésre több száz, emberi erővel hajtott, különféle vízi jármű rajzott ki a Canal Grande-ból, hogy a kb. 32 kilométeres útvonal bejárása után a Szent Márk téri célba érkezzen. A népes mezőnyben szép számmal indultak magyarok is. Több egyesület állított össze csapathajókat, vállalatok dolgozói csatlakoztak hozzájuk, egyénileg is sokan lapátot ragadtak, ki-ki képességei és vállalkozó szelleme szerint. Háromszínű lobogónkat sok hajón cibálta a szél. Köztük voltak a balatonfürediek is.
VOGALONGA 2012 - Fesztivál Olaszországban VOGALONGA 2012 - Fesztivál Olaszországban
Az eseményen több ezer résztvevő és emberi kézzel hajtott vízijármű igyekezett teljesíteni a 32 km-es távot. A Canal Grande másik végébe való visszaérkezés után fáradtan és megkönnyebbülten élvezhették a versenyzők az ünneplő tömeg üdvrivalgását, a színes forgatagot. Jó mulatság volt, jól szerepeltünk mi Fürediek is!
VENICE VOGALONGA 2012 VENICE VOGALONGA 2012
Vogalonga a lagúnák világában Vogalonga a lagúnák világában
Ha Pünkösd, akkor Velence. 32 km evezés, gyönyörű városkák, lelkes közönség és néhány kellemes nap a tengernél. Ez a mérlege annak a négy napnak, amit Olaszországban töltenek el évről-évre. Az idén is népes volt a mezőny, kb. 3.000 hajó: gondolák kicsik és nagyok, evezős hajók, sárkányhajók, kajakosok, kenusok színes kavalkádja. A magyar résztvevők száma is folyamatosan gyarapszik ...
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.06.01. 21:50
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza