Balatonfüred információs portálja - hasznos tudnivalók a Balaton, Balatonfüred város és kistérsége életéből

Vörös Szilvia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatójának koncertjére

Címkék - Balatonfüred, Ferencsik-János-Zeneiskola, Liszt-Ferenc-Zeneművészeti-Egyetem, operaének, operaénekes, Vörös-Szilvia
Vörös Szilvia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatójának koncertjére
Vörös Szilvia koncertjére a Zeneiskola dísztermébe Balatonfüreden a Zeneiskola dísztermébe (Ady Endre u. 13.)
A balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola szeretettel meghívja Önt, családját és barátait augusztus 14-én, kedden 18.00 órára a Zeneiskola dísztermébe (Ady Endre u. 13.), Vörös Szilvia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős operaének szakos hallgatójának koncertjére.

Vörös Szilvia koncertjére Füreden

A fiatal énekes 2011. Gundel - díjasa operaénekes kategóriában. A műsorban népszerű olasz és francia zeneszerzők művei hangzanak fel.

Zongorán közreműködik: Gyökér Gabriella zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Belépődíj a koncertre: 500 Ft.


Vörös Szilvia végzős hallgató (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - mezzoszoprán) pályafutása ...

A középiskolát Pápán, a Református Kollégium Gimnáziumában végeztem el, s mellette a pápai zeneiskolában kezdtem énekelni Eisenbeck Ágotánál. Sikeres felvételit követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója lettem. Dobi-Kiss Veronika növendékeként 2008 áprilisában megnyertem a VI. Országos Simándy Énekverseny első kategóriáját.
Hirdetés1

2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulok Marton Éva osztályában, jelenleg a mesterképzésben végzős, opera szakos hallgató vagyok. Szólistaként több ízben felléphettem a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében és több vidéki nagyvárosban.


Ezek közül a legfontosabbak ...

 • 2008 szeptemberében a Simándy énekverseny díjazottjaként lehetőséget kaptam bemutatkozni a MÜPA Üvegtermében
 • 2009. február: Orbán György Stabat Mater (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
 • 2009 tavasz: Arvo Pärt Miserere és Haydn Salve Regina (Zeneakadémia)
 • 2009. október: Medoro szerepében léptem színpadra Händel Orlando c. operájában (Zeneakadémia)
 • 2010-ben 4 alkalommal működtem közre a békéscsabai szimfonikusokkal és a debreceni Kodály kórussal Mozart Koronázási miséjében és Bach Magnificátjában.
 • 2009 és 2010 nov.1-jén a soproni szimfonikusokkal Mozart Requiemjét adtuk elő. Ugyanezen darab 2011-ben a Mátyás templomban a magyar-japán baráti zenekarral és Nemzeti énekkarral illetve 2012-ben a Müpa Üvegtermében Dobszay Péter vezényletével szólalt meg.
 • 2010. május: Brahms Liebeslieder Walzer első kötete hangzott el a Francia Intézetben
 • 2011 és 2012 áprilisában Buxtehude Membra Jesu Nostri c. kantátasorozatában énekeltem
 • 2012.febr.18-án részt vettem az Erkel Színház javára rendezett jótékonysági koncerten az Operaházban
 • 2012 márciusában 3 alkalommal adtuk elő a Millenáris Teátrumban Csemiczky Miklós meseoperáját A brémai muzsikusokat
 • 2012.ápr.16-án a Filharmóniai Társaság rendezésében Bach János passiójában voltam alt szólista az Operaházban

Számos mesterkurzuson vettem részt, többek között Marton Évánál, Nicholas Claptonnál és Meláth Andreánál ... 2011 májusában a szakmai zsűri nekem ítélte a Gundel művészeti-díjat operaénekes kategóriában.


Vörös Szilvia ...

- A győri Zeneművészeti Szakközépiskolában Dobi-Kiss Veronika tanított, de közben felvettek a grazi zeneművészeti egyetemre, ott töltöttem fél évet. Érdekes volt összehasonlítani az ottani és az itthoni oktatást. Közben azonban megnyertem a Simándy énekversenyt 2008 áprilisában, ezért átjelentkeztem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre.

A versenyen hallott énekelni Marton Éva, akinek tetszett a produkcióm, és szerette volna, ha az ő osztályában tanulok tovább. Most végeztem az alapképzéssel és úgy tudom, sikeresen felvételiztem a következő két évre operaénekesi szakra - mondja Szilvi. Tanulás közben viszont fellépései is voltak, több helyen szerepelt az országban. Kamaratanára, Gulyás Dénes javasolta őt a békéscsabai szimfónikusoknak, akikkel Mozart Koronázási miséjében és Bach Magnificatjában szerepelt többször. Mozart Requiemjében szintén énekelt már.

- Nem jelentett problémát a tanulás és a szereplés összeegyeztetése, jó szervezéssel megoldható, nem kerülök időzavarba. Sőt, szabadidőm is van, olyankor többnyire komolyzenét hallgatok. Kedvenc szerzőm nincs, hiszen a zeneirodalomban annyi fantasztikus zeneszerzővel és darabbal találkozik az ember, hogy nem lehet választani közülük. Ha mélyebben foglalkozom egy művel, abban a pillanatban az a legfontosabb és legkülönlegesebb. Amikor pedig mégis a könnyűzenét választom, a népzenével kevert világzene kapcsol ki igazán - mondja Szilvi.

Ami pedig a terveit illeti, a következő két évben szeretne minél többet tanulni, az opera szakot a lehető legjobb eredménnyel elvégezni. Mindent elkövet, hogy biztosabbá tegye a hangját. Aztán nem zárja ki egy külföldi ösztöndíj lehetőségét sem, mondjuk német nyelvterületen. Utána pedig, azt mondja, az lesz, amit az élet hoz. Persze, szívesen fellépne neves operaházakban, híres énekesek oldalán és ismert szerepekben, amely jól tudja, nagy felelősséget jelent. Talán ezért sincsenek nagy tervei, mert nem szeretne csalódni. Az eddigi eredményeit látva azonban joggal mondhatjuk, ettől nem kell tartania.

Vörös Szilvia gyerekkora óta zenét, éneket tanul - Vörös Szilvia már általános iskolában ismerkedett a zenével, zeneiskolába is járt, de énekelni csak gimnazista korában kezdett a pápai zeneiskolában. Tehetségét már ott felfedezték, azóta több versenyen jegyezték a nevét, jó ajánlásokat kapott. Operaénekesi szakra felvételizett sikerrel. (2011 - Tóth B. Zsuzsa)


Nagy László kritikája Marton Éva tanítványainak operett estjéről ...

Marton Éva (tanszékvezető egyetemi tanár) tanítványainak operett-estje a Régi Zeneakadémián (Forrás: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem)

A fellépő ifjú növendékek között volt, aki csak most kezdte a tanulmányait az Ének Tanszék alapképzésén, mások viszont jövőre végeznek az Opera-tanszék mesterképzésén. Az első rész legkiegyenlítettebb hangi teljesítményét az első éves opera-szakos Vörös Szilvia nyújtotta. A 22 éves (!) mezzoszoprán A denevér Orlowsky-dalát és az operaszerzőként is ismert, kortárs amerikai zeneszerző, William Bolcom (1938-) Amor c. kabarédalát énekelte.

Az énekesnő sokat fejlődött amióta ígéretesen debütált az Ének Tanszék 2009-es koncertszerű produkciójában, Händel Orlando c. operájának Medoro szerepében a Zeneakadémián. Immár kész, érett művészegyéniség: egyedi színezetű, minden regiszterben kiegyenlített, sötét, bársonyos hangja generációjának egyik legígéretesebb tehetségévé teszi. Előadóként képes láttatni, megjeleníteni a mondanivalóját és humorérzéke is figyelemreméltó.


Szilvia, 2011-ben az operaénekesek kategóriájában a Gundel-díjat nyerte el
Hirdetés
Csodás hangú operaénekes Csodás hangú operaénekes
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ajkai hallgatója, Vörös Szilvia érdemelte ki 2011-ben az operaénekesek kategóriájában a Gundel-díjat ... A díj a Gundel étterem tulajdonosa kezdeményezésére jött létre tíz éve, évente több kategóriában adják át. Idén kifejezetten a fiatal, pályakezdő tehetségeket jutalmazták. Szilvit az egyetemi selejtező után tanára, Marton Éva tanszékvezető jelölte ki ötödmagával, de a szakmai zsűri véleményének megfelelően az ajkai lány vitte el a pálmát.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója
Szilvi szülei mindketten zeneiskolai tanárok voltak, édesapja sajnos a közelmúltban elhunyt, ő már nem örülhetett tehetséges lánya eddigi legnagyobb sikerének. Pedig annak idején ő tanította furulyázni, míg édesanyjánál a zongorával ismerkedett az akkori kislány. Énekversenyeket nyert, de még a zenei általános iskolában és zeneiskolában sem gondolt énekesi pályára. A pápai Református Kollégium Gimnáziuma mellett kezdett el tanulni az ottani Bartók Béla Zeneiskolában Eisenbeck Ágotánál. Ő mondta először, hogy érdemes lenne tovább mennie ezen a területen. Szilvi adott a szóra, belevágott. (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Vörös Szilvia, 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanulója Marton Éva osztályában, jelenleg a mesterképzésben végzős, opera szakos hallgató. Szólistaként több ízben fellépett a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében és több vidéki nagyvárosban is.
Cikk nyomtatása
Oldalajánló
Vissza
Szólj hozzá
- 2012.08.15. 10:59
Szólj hozzá a cikkhez
Hozzászólás archívum
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Oldal tetejére
Vissza